Het zoeken van meer sponsors is ook in gang gezet
Jan Smale en Irma Overweg zoeken een multiculturele cast en muzikanten in ZuidoostDrenthe.
Marjolein Kaas
Er zat geen muziek meer in zijn varkensbedrijf, dus besloot Jan Smale (56) uit Nieuw-Amsterdam vorig jaar van zijn hobby zijn beroep te maken:
Als koordirigent/arrangeur timmert hij aan de weg met bestaande en nieuwe door hem opgerichte koren en muzikale projecten. Er ligt een groot plan: de multiculturele Nederlandstalige musical Hutspot moet in maart 2019 in de grote theaters op de planken komen. Ze zijn hard op zoek naar deelnemers. Samen met Irma Overweg (61) uit Erica die de teksten schrijft en de Emmer componist Sebastiaan Tiehuis (39) is het projectplan al helemaal uitgedacht.
Smale groeide op in de omgeving van Deventer en was al jong geboeid door muziek. Het orgel van een oom fascineerde hem mateloos. Een eigen exemplaar leidde tot ‘intuïtief eindeloos geklooi’ met muziek maken, in een bandje, koor en deelname aan de plaatselijke revue. Na zijn verhuizing sloot hij voor zijn muzikale hobby aan bij het koor Ericarré, waarvan ook voormalig verpleegkundige Irma Overweg lid was. Hier troffen zij ook de Sebastiaan Tiehuis, in het dagelijks leven proposal engineer maar ook verdienstelijk zanger én componist. Ze deden bij Ericarré ervaring op met musicals, door bijdragen te leveren en mee te doen. ,,Veel leuker dan alleen op een rijtje staan zingen met een map voor je neus”, vindt Smale. Het drietal besloot om samen een volledig nieuwe geëngageerde musical te maken, waarbij alles nieuw is: teksten, liedjes én muziek. ,,Samen muziek maken en zingen legt mooie verbindingen, over alle grenzen heen, en je wordt er gelukkig van”, vult Overweg aan. En dat is precies het doel
van hun project: om dat te laten zien aan de bezoekers maar óók om de deelnemers dat te laten beleven. De gemeente Emmen ondersteunt het project en stelt onder meer de repetitieruimte beschikbaar. Het zoeken van meer sponsors is
ook in gang gezet.
Een multiculturele cast en muzikanten vinden in Zuidoost-Drenthe is nog wel een uitdaging, maar die gaat het drietal graag aan. ,,We hebben via tal van koren grote netwerken. En er zijn al positieve contacten met de van oorsprong Somalische Ugbaad Hassan Kilincci van de Stichting Maandeeq uit Emmerhout, die culturen verbinden als hoofddoel heeft. Via haar hebben we al diverse geïnteresseerde mensen.” Ook asielzoekers zijn welkom, wél met een verblijfstatus, om de continuïteit te kunnen waarborgen. De musical wordt Nederlandstalig. ,,Maar iedereen die niet of nog niet goed Nederlands spreekt is welkom en elke tongval of dialect ook’’, benadrukt Smale. Over het te verwachten muzikale niveauverschil van de aanmelders maakt hij zich geen zorgen: ,,Eigenlijk kan iedereen leren zingen, we hebben ruim een jaar de tijd. Dus ook nieuwelingen halen we graag binnen.”
De grote lijnen van het verhaal zijn bekend, de helft van de ruim twintig liedjes is al klaar: het stuk volgt de ontwikkelingen in een kleine multiculturele samenleving als er een milieucrisis ontstaat. Met alle spanningen, vragen en oordelen en vooroordelen uit ‘het echte leven’. ,,Maar het is niet zwaar, er zit veel humor in. En het script is flexibel, eigen inbreng van spelers en muzikanten gaan we zoveel mogelijk integreren”, belooft Overweg. Want juist dan van elkaar leren, op alle vlakken, is een van de belangrijke doelen van hun project. De ambitie ligt hoog: ,,We gaan voor het Atlastheater en de omliggende theaters, dát is wel ons doel.”
Bron : DvhN 15 november 2017
http://www.e-pages.dk/dvhn/7937/article/653807/24/5/render/?token=21a37c4778ba38ac2592af23cc1ef548
